You are here

Kattava opas kotiteatterikaiuttimien valintaan. 

Submitted by IDEAALITec on Fri, 03/24/2023 - 08:08

Kotiteatterikaiuttimien valinta voi olla samanaikaisesti turhauttavaa sekä palkitsevaa. Kuten mitä tahansa merkittävää ostosta tehdessä suurin osa meistä haluaa kartoittaa tarjolla olevia vaihtoehtoja, mitkä ovat kunkin vaihtoehdon mahdolliset vahvuudet ja heikkoudet ja miten kukin vaihtoehto soveltuu omiin tarpeisiin. 


Valmis paketti vai erillisistä komponenteista koottu kokonaisuus.
Kotiteatteria suunniteltaessa yksi merkittävimmistä lähtökohtaisista tekijöistä on luonnollisesti käytettävissä oleva budjetti.  Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun huomioidaan käyttöympäristön akustiikka, rakenteelliset tekijät kuten ikkunoiden paikat yms ja optimoidaan sen pohjalta paras kokonaisuus vastaamaan tilan ominaisuuksiin sekä käyttötarkoitukseen käytettävissä olevan budjetin sisällä. Parhaat kotiteatterikaiuttimet tarpeisiisi löytyy omin korvin kuuntelemalla, sekä kuuntelemalla asiantuntevaa ammattilaista, joka osaa ohjata tutustumaan potentiaalisiin vaihtoehtoihin tarpeidesi ja budjettisi pohjalta. 
Edullisimmassa päässä vaihtoehtoja on suurten elektroniikkavalmistajien pakettiratkaisut, jotka yleisesti koostuvat soundbar tyylisestä TV:n yhteyteen kytkettävästä kaiuttimesta, jonka mukana saatetaan sitten toimittaa erillinen pari surroundkaiuttimia, sekä bassotaajuuksia toistava subwoofer. Tällaisten pakettien pääasiallisena tarkoituksena on parantaa television äänenlaatua ja luoda kuuntelijan uskottavammin ympäröivä äänimaailma kuin televisioiden vakioratkaisuilla. Tämän kaltaisia kokonaisuuksia löytyy mm. Samsumg:lta, Sony:lta, LG:ltä jne. Tämän segmentin tuotteet ovat ensimmäinen askel televisiota laadukkaampaan äänentoistoon huokeaan hintaan. 
Siirryttäessä erillisistä komponenteista koottuihin kokonaisuuksiin vaihtoehdot muodostuvat moninaisemmiksi ja yleinen hinta -sekä laatuluokka hyppää portaan tai useampia ylöspäin. Tällöin kaiutintyyppien kirjo myös kasvaa. Vaihtoehtoina on hyllykaiuttimia, seinäkaiuttimia, lattiakaiuttimia, rakenteisiin asennettavia uppokaiuttimia, aktiivikaiuttimia, passiivikaiuttimia, subwoofereita jne. Tässä vaiheessa aloitteleva harrastaja voi tuntea olevansa eksyksissä kaikkien optioiden kanssa miettiessään mikä olisi oikea valinta juuri omiin tarpeisiin. Toisaalta tämä vaihtoehtojen runsaus mahdollistaa asiantuntevan harrastajan tai kauppiaan luoda kokonaisuus, joka istuu tilan ominaisuuksiin ja käyttäjän tarpeisiin aukottomammin kuin suurten valmistajien tarjoamat pakettiratkaisut. 
Kuinka siis valitsen itselleni sopivat kaiuttimet?
Kirjaa ensin seuraavat tekijät ylös itsellesi sekä mukaan otettavaksi laitteita myyvää erikoisliikettä varten.1.Budjetti2.Tilan koko, sekä suurten ikkunoiden, ovien ja kulkuväylien sijainnit. 3.Tilan akustiikka – kaikuisa vai suurimmaksi osaksi kaiuton. 4.Onko kaiuttimien värillä ja koolla väliä?5.Minkälaisia kuunteluvoimakkuuksia maksimissaan tulet käyttämään?6.Onko sinulla mahdollisesti olemassa olevaa laitteistoa jota haluat hyödyntää osana kokonaisuutta. 


Näillä pohjatiedoilla asiantunteva myyjä pystyy tekemään sinulle jo perustellun ja todennäköisemmin hyvin toimivan tarjouksen toimivasta kokonaisuudesta. Samoihin kysymyksiin vastaamalla voit myös itse jo rajata mahdollisia vaihtoehtoja joiden pohjalta voit sitten tutustua markkinoiden tarjontaan jo ennakolta. 
Kaiuttimia ostaessa kannattaa myös muistaa, että määrä ei korvaa laatua. Suosittelemme vahvasti ostamaan pienemmän määrän korkealaatuisia kaiuttimia kuin ostamaan heti maksimaalisen määrän budjetin mahdollistamia kaiuttimia, etenkin jos budjetti on hyvin rajattu. Kaiuttimien lisääminen on helpompaa kuin kehnojen kaiuttimien uusiminen kokonaan. Lisäksi korkealaatuisen kaiuttimen elinikä mitataan parhaillaan kymmenissä vuosissa, toisin kuin esim. viimeisimpiä villityksiä sisältävien matkapuhelimien tms.

Lisätietoja: -

Kotiteatterikaiuttimet

Kotiteatterin rakentaminen